Σπονδυλοθεραπεία – Spineworks

Η σπονδυλοθεραπεία είναι μια ολιστική μέθοδος που αφορά τον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη. Χρησιμοποιεί τεχνικές ώστε ο ίδιος οργανισμός να κινητοποιήσει τους συσπασμένους μύες και να χαλαρώσουν. Επίσης υπάρχουν τεχνικές αποσυμπίεσης των αρθρώσεων.

Έχει σαν επίκεντρο την σπονδυλική στήλη από το κρανίο μέχρι το ιερό και επεκτείνεται σε ολόκληρο το σώμα. Βασικό της δε μέλημα είναι να επαναφέρει την κίνηση στο σώμα και εστιάζεται στην χαλάρωση ή την τόνωση όλων των μαλακών ιστών που εμπλέκονται στην κινητικότητα των σπονδυλικών και άλλων αρθρώσεων.

Δημιουργήθηκε από μια ομάδα οστεοπαθητικών την δεκαετία του 80 και από τότε κερδίζει διαρκώς οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Αν και προέρχεται από την οστεοπαθητική, η Σπονδυλοθεραπεία χαρακτηρίζεται από μη βίαιες ή απότομες τεχνικές. Στηρίζεται στην αρχή της μη-πίεσης και της ήπιας κινητοποίησης των ιστών, τοπικά όπου υπάρχει υποκινητικότητα ή συνολικά ανά μυϊκή ομάδα. Θεωρεί και θεραπεύει το Ανθρώπινο Σώμα ολιστικά, χωρίς να το χαρακτηρίζει να το κρίνει ή να του προσαρτήζει διαγνωστικές ετικέτες. Εργάζεται με το Σώμα και όχι πάνω στο Σώμα.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί είναι λίγες, απλές και εξαιρετικά αποτελεσματικές.

Αρχικά η Σπονδυλοθεραπεία εστιαζόταν στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης αλλά γρήγορα οι ιδρυτές κατάλαβαν ότι οι μύες και γενικά οι μαλακοί ιστοί ήταν η αληθινή αιτία της απόκλισης της σπονδυλικής στήλης από την ευθυγραμμία. Έτσι αναπτύχθηκαν τεχνικές και θεραπευτικές συμπεριφορές που έχουν σαν στόχο την βαθιά χαλάρωση των ιστών που εμπλέκονται στην υποκινητικότητα και μέσο θεραπευτικού διαλόγου με τον εγκέφαλο αποσκοπούν και πετυχαίνουν την πλήρη επανένταξη των ανισόρροπων περιοχών στο λειτουργικό σύνολο του σώματος.