Στεγνή Βελόνα – Dry Needlings

Η τεχνική ενέχει την εισαγωγή και τον επαναλαμβανόμενο χειρισμό μίας λεπτής και ευλύγιστης βελόνας στο σημείο πυροδότησης πόνου του μυός, έτσι ώστε να παράγεται μία τοπική απόκριση σύσπασης η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μυϊκή χαλάρωση.

Με την χρήση αυτής της τεχνικής επιταχύνουμε τα θετικά αποτελέσματα, αν και το πρώτο 24ώρο πιθανόν να προκληθούν αντιδράσεις που έχουν να κάνουν με αίσθημα βάρους στη περιοχή ή μούδιασμα.

Από το δεύτερο 24ωρο και μετά επιτυγχάνουμε σημαντική μυϊκή χαλάρωση και αναλγησία, η οποία συνοδεύεται από αύξηση της ελαστικότητας αλλά και της δύναμης του μυός. Άλλα πλεονεκτήματα της τεχνικής της στεγνής βελόνας είναι η απουσία αλλεργικών αντιδράσεων και η δυνατότητα αγωγής στους εν τω βάθει μύες.

 

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που καταδεικνύουν ότι η τεχνική της στεγνής βελόνας είναι πιο αποτελεσματική από άλλες τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών αναισθητικών.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η τεχνική της στεγνής βελόνας έχει να προσφέρει πολλά στην θεραπεία του μυϊκού πόνου . Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τον σύγχρονο θεραπευτή, μιας και οι παρενέργειες της είναι μηδαμινές και τα αποτελέσματα της άμεσα .

 

Η Τεχνική της Στεγνής Βελόνας δεν έχει κάποια σχέση με τον Βελονισμό, αντίθετα έχει σημαντικές διαφορές όπως:

  • Η απελευθέρωση του μυικού σπασμού ,γίνεται μέσο του αντανακλαστικού τόξου, ενώ στον βελονισμό το παυσίπονο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την απελευθέρωση των ενδορφινών
  • Τα σημεία πυροδότησης πόνου, είναι συγκεκριμένα σημεία των μυών, που ακολουθούν συγκεκριμένα πατέντα προβαλλόμενου πόνου, ενώ στον βελονισμό χρησιμοποιούνται οι μεσημβρινοί.
  • Χρησιμοποιείται μία βελόνα, ενώ στον βελονισμό πολλές.
  • Ο θεραπευτής πρέπει να γνωρίζει την θέση και την περιοχή που προβάλλει πόνο το κάθε σημείο πυροδότησης πόνου, ενώ ο βελονιστής όχι.
  • Η τεχνική της στεγνής βελόνας ακολουθείται πάντα από διάταση του μυ, ώστε να επανέλθει η ελαστικότητα και το φυσικό του μήκος.