Blog

Καθιστική ζωή και μυοσκελετικά προβλήματα

 

Ας το παραδεχτούμε, κατά καιρούς όλοι μας έχουμε καθίσει για μεγάλες χρονικές περιόδους, δουλεύοντας με κάτι, να κοιτάμε μπροστά μας. Είτε ήταν στο σχολείο στο μάθημα των μαθηματικών, είτε στο πανεπιστήμιο ή στο γραφείο κατά την διάρκεια εργασίας μας. Η καθιστική ζωή για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να προκαλέσει κάποιες αλλαγές στο μυοσκελετικό μας σύστημα, οι οποίες αν αφεθούν ανεξέλεγκτες θα δημιουργήσουν πρόβλημα σε όλη την κινητική μας αλυσίδα. Η κύφωση σε σχέση με την σπονδυλική στήλη εμφανίζεται ως μια καμπύλη, η οποία είναι κοίλη προς τα εμπρός και κυρτή προς τα πίσω. Τόσο ο θώρακας όσο και οι ιεροκοκκυγικές περιοχές, εμφανίζουν αυτή την καμπύλη, αλλά συνήθως βλέπουμε ότι τα προβλήματα προκύπτουν στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Κύφωση

Προβλήματα που συνήθως συνοδεύουν την αυξημένη κύφωση είναι η πρόσθια κλίση της κεφαλής, κυρτοί ώμοι, πόνος στην θωρακική μοίρα της πλάτης και μυϊκή δυσκαμψία στον αυχένα, στη μέση και στο πάνω μέρος της πλάτης. Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω από το πρόβλημα, και διερευνήσουμε από τι προκαλείται, θα βρούμε πρώτα ότι τα υποσυστήματα επηρεάζονται από την κακή στάση για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Το εν τω βάθη διαμήκη μυϊκό υποσύστημα περιλαμβάνει τον ιερονωτιαίο μυ, που διασχίζει κατά μήκος την σπονδυλική στήλη. Αν αυτός ο μυς επιμηκυνθεί και γίνει αδύναμος, λόγω της κακής στάσης του σώματος, που προκαλείται από εκτεταμένες περιόδους σε καθιστική θέση με αυξημένη κύφωση της σπονδυλικής στήλης, τότε μπορεί να επηρεαστεί οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος του υποσυστήματος.

Η εμφάνιση οσφυαλγίας εξαιτίας της κύφωσης

Επίσης, ο πόνος δεν παρουσιάζεται μόνο στους ώμους, τον αυχένα και την πλάτη, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο εμφάνισής του και χαμηλά στην πλάτη. Ο ιερονωτιαίος μυς και ο ψοΐτης σχηματίζουν ένα ζεύγος δύναμης. Εάν ο ιερονωτιαίος μυς είναι αδύναμος, τότε μπορεί να διαταραχθεί η σωστή λειτουργία του ψοΐτη. Επίσης, σε βάθος χρόνου, ο τελευταίος ενδέχεται να βραχυνθεί και να προκαλέσει οσφυαλγία η οποία θα οφείλεται σε αυξημένες διατμητικές δυνάμεις.

Οσφυαλγία

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με οσφυαλγία, παρουσίασαν αλλοιωμένα πρότυπα πυροδότησης των σταθεροποιητών τους μυών. Είναι γνωστό πως ο εγκάρσιος κοιλιακός είναι ο πρώτος μυς που ενεργοποιείται για να σταθεροποιήσει τον κορμό πριν πραγματοποιηθεί κίνηση στον κορμό ή στα άκρα. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι η εκ νέου «εκπαίδευση» των μυών του τοπικού έναντι των μυών του γενικού συστήματος σταθεροποίησης (όσον αναφορά την σωστή μυϊκή πυροδότηση) είναι ευεργετική στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας. Αν αφαιρέσουμε τους μύες, και αφήσουμε τη σπονδυλική στήλη από μόνη της να πάρει όλο το βάρος, τότε θα λύγιζε και θα έσπαγε με περίπου 9 κιλά της εφαρμοζόμενης δύναμης. Αυτό τονίζει την σημασία της σωστής λειτουργίας των μυών για την σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Σχέσεις τάσης-μήκους

Κατά την αξιολόγηση της στάσης του σώματος, κύριος στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση των σχέσεων τάσης-μήκους των μυών. Είτε θέλουμε να αποφύγουμε μια υπερβολική κύφωση στην θωρακική μοίρα, είτε μια υπερβολική λόρδωση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η ενεργοποίηση του τοπικού συστήματος των μυών και στη συνέχεια η ενεργοποίηση του γενικού μυϊκού συστήματος, που αποτελείται από μεγαλύτερους, επιφανειακούς μύες. Ο εγκάρσιος κοιλιακός και ο πολυσχιδής είναι παραδείγματα μυών που βρίσκονται μέσα στο τοπικό μυϊκό σύστημα, οι οποίοι ενεργοποιούνται καλύτερα με πολύ συγκεκριμένες ασκήσεις.

Ξεκινώντας με το τοπικό μυϊκό σύστημα, το οποίο μας επιτρέπει την βέλτιστη αποκατάσταση σχέσεων τάσης-μήκους και των μεταβολών στις σχέσεις ζευγών δύναμης. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αντιμετώπιση της συνεργικής κυριαρχίας, και να την αναγνωρίζουμε. Για παράδειγμα, όταν ο ορθός κοιλιακός αναλαμβάνει την λειτουργία του εγκάρσιου κοιλιακού, τότε για να λειτουργήσει σωστά ο τελευταίος, θα πρέπει πρώτα να “σταματήσει” ο ορθός κοιλιακός να λειτουργεί ως εγκάρσιος.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για να μην υπάρχει ανάγκη να απευθυνθεί κανείς πουθενα είναι να έχει σωστή στάση του σώματος. Αν καταλαβαίνετε ότι κάθεστε σε ορισμένες στάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε βρείτε τον χρόνο για να κινηθείτε στον χώρο. Κάντε μικρά διαλείμματα για ένα σύντομο περίπατο, ή σηκωθείτε και σταθείτε για λίγη ώρα όρθιοι κατά την διάρκεια της εργασίας σας. Ξεκινήστε να γυμνάζεστε, γιατί και αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες να παρουσιάσετε πόνο. Για την αντιμετώπιση της κύφωσης βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει την θέση στην οποία κάθεστε στον χώρο εργασίας σας, ειδικά όταν εργάζεστε στον υπολογιστή όλη μέρα.