Blog

Κατάγματα κοπώσεως

Κατάγματα Κοπώσεως

Τι είναι το κάταγμα Κοπώσεως και από τι προκαλείται ?

Το κάταγμα κόπωσης είναι συνήθως ένα ρωγμώδες κάταγμα που προκαλείται από την συνεχή καταπόνηση των οστών ύστερα από εντατική άσκηση .

Αίτια

Τα κατάγματα Κοπώσεως είναι συχνά αποτέλεσμα της ξαφνικής αύξησης της φυσικής δραστηριότητας. Η αύξηση μπορεί να αφορά την συχνότητα, (πχ περισσότερες ημέρες της εβδομάδας) την ένταση ή και την διάρκεια των προπονήσεων ενός αθλητή (πχ περισσότερες ώρες & μεγαλύτερες αποστάσεις) . Μπορεί επίσης να προκληθεί από την επίδραση ενός νέου αγωνιστικού χώρου, άγνωστου προς τον αθλητή (π.χ. από χλοοτάπητα σε σκληρό έδαφος) ή ακόμη και ενός νέου αθλητικού υποδήματος.

 

Περιγραφή

Τα κατάγματα κοπώσεως εμφανίζονται συχνότερα στο δεύτερο και τρίτο μετατάρσιο οστό λόγω του ότι είναι λεπτότερα και συχνά μακρύτερα από τα υπόλοιπα μετατάρσια. Σε αυτή την περιοχή ασκείται και η μεγαλύτερη πίεση κατά τη βάδιση ή το τρέξιμο.

Τα κατάγματα κοπώσεως είναι συχνά

 • στην πτέρνα,
 • την περόνη,
 • την κνήμη,
 • τον αστράγαλο
 • το σκαφοειδές οστό.

Πολλά κατάγματα κοπώσεως αποτελούν κακώσεις από υπέρχρηση.  Το κάταγμα κοπώσεως συμβαίνει επειδή η αθλητική καταπόνηση έχει τέτοια συχνότητα και ένταση που το οστό δεν προλαβαίνει να αυτοεπισκευαστεί στα διαστήματα μεταξύ των προπονήσεων.

Το οστό βρίσκεται διαρκώς σε ένα κύκλο αποδόμησης και επαναδημιουργίας (remodeling). Το παλαιό οστό απορροφάται από τους οστεοκλάστες και νέο οστό δημιουργείται και εναποτίθεται από τους οστεοβλάστες. Έτσι διορθώνονται όλες οι μικρορωγμές. Μία ιδιαίτερα εντατική αθλητική δραστηριότητα μπορεί να μην προλάβει να καλυφθεί από αυτό τον μηχανισμό με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του οστού και τη δημιουργία καταγμάτων κοπώσεως με ελάχιστη ή και καθόλου σχεδόν βία.

Ποιες αθλητικές δραστηριότητες προκαλούν κατάγματα κόπωσης?

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τένις, χορός , το μπάσκετ, τον στίβο και τη γυμναστική έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν κάταγμα κόπωσης. Σε όλες αυτές τις
δραστηριότητες, η επαναλαμβανόμενη πίεση του ποδιού όταν χτυπάει στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει κάταγμα κόπωσης

Τα παραπάνω δεν αφορούν αποκλειστικά αθλητές. Εάν δεν περπατάτε συχνά αλλά ξαφνικά στις διακοπές σας ξεκινήσετε ξαφνικά μεγάλους περιπάτους, πεζοπορία ή βάδιση σε ανώμαλο δρόμο, μπορεί να κινδυνεύετε από κάταγμα κοπώσεως. Ακόμη και ένα υπόδημα διαφορετικού τύπου από αυτό που έχετε συνηθίσει να φοράτε μπορεί να μειώσει σημαντικά την ικανότητα του ποδιού να απορροφάει επαναλαμβανόμενες δυνάμεις και να προκαλέσει κάταγμα κόπωσης.

Διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα κατάγματος κόπωσης όπως:

 • Είδος προπόνησης
 • Δίαιτα
 • Ανατομικές παραλλαγές (πχ πλατυποδία)
 • Μεταβολικές νόσοι των οστών.

 

Συμπτώματα

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος. Ο πόνος επιδεινώνεται σταδιακά και χειροτερεύει με τη φόρτιση του άκρου. Άλλα συμπτώματα είναι:

 • Πόνος που υφίεται με την ανάπαυση
 • Οίδημα στη ραχιαία επιφάνεια σου ποδιού
 • Ευαισθησία κατά την ψηλάφηση
 • Εκχύμωση

Απεικονιστικός έλεγχος

 1. Ακτινογραφίες Επειδή τα κατάγματα κοπώσεως ξεκινάνε ως μικρές ρωγμές, στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά στις απλές ακτινογραφίες. Μετά από 2-3 εβδομάδες αρχίζει να φαίνεται ο πόρος του κατάγματος.
 2. Αξονική τομογραφία
 3. Μαγνητική τομογραφία
 4. Σπινθηρογράφημα οστών

 

Θεραπεία

Ο σκοπός της θεραπείας είναι η εξάλειψη του πόνου και η επούλωση του κατάγματος έτσι ώστε να μπορέσετε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες και να αποφευχθεί οποιαδήποτε περεταίρω βλάβη στο οστό.

Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με την περιοχή και τη σοβαρότητα του κατάγματος.

Συντηρητική θεραπεία

Η άμεση αντιμετώπιση όταν εμφανιστεί πόνος είναι το RICE:

 •  Ξεκούραση (Rest). Αποφύγετε να στηριχθείτε στο πόδι σας. Εάν είναι απόλυτη ανάγκη να περπατήσετε φορέστε ένα παπούτσι με χοντρή, σκληρή σόλα.
 • Πάγος (Ice). Χρησιμοποιήστε πάγο για να μειώσετε το οίδημα. Τον πάγο τον βάζουμε για 20 λεπτά κάθε φορά και ποτέ άμεσα σε επαφή με το δέρμα.
 • Πίεση (Compression). Μια ελαφρώς πιεστική περίδεση με ελαστικό επίδεσμο θα μειώσει το οίδημα της περιοχής.
 • Ανύψωση (Elevation). Όσο συχνότερα γίνεται βάζουμε το πόδι ψηλά, σε σημείο υψηλότερο από την καρδιά μας.

Ένα ήπιο αντιφλεγμονώδες για 1-2 ημέρες θα βοηθήσει με τον πόνο και το οίδημα.

 

 

 

Μιχαήλ Μαυροειδόγγονας
Χειροπράκτης – φυσικοθεραπευτής Αθλητικής Αποκατάστασης

Για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας

Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-21:00

Σάββατο 10:00 – 18:00

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε αναλυτικά !
-FB & :@xeirontherapy
-Instagram : @xeiron
-YouTube : Xeiron Sports Medicine
www.xeirontherapy@gmail.com

 ή καλέστε μας στο

2114087342   Γλυφάδα
2114002359  Νίκαια 
6978615518