ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ-ΑΝΑΠΑΥΣΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)
(Stop )Ας δούμε τώρα τις συνέπειες μιας καλής ή μιας ανεπαρκούς αποθεραπείας
Καλή αποθεραπεία: Μεγαλύτερη επιβάρυνση, αποτελεσματικότητα στις Ανεπαρκής αποθεραπεία: Ακριβώς τα αντίθετα και όχι μόνο. Οι μορφές της αναερόβιας γαλακτικής άσκησης επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων –τεχνικής ή συντονισμού που μπορεί να επακολουθήσουν– για να μην αναφερθούμε εκτενέστερα και στον κίνδυνο τραυματισμού, ο οποίος, φυσικά, είναι αυξημένος.
Μεταξύ παιχνιδιού και προπόνησης
Αν θέλουμε να έχουμε μια καλή και ισορροπημένη προπόνηση, όπου η δομή της στοχεύει στην εξαντλητική επιβάρυνση του σώματος, πρέπει στον καταρτισμό – σχεδιασμό των προπονήσεων να μην παραβλέψουμε και το χρόνο που χρειάζεται το σώμα για την αποκατάσταση. Αυτό μπορεί να επιταχυνθεί με τη βοήθεια ηλεκτρολυτών και μυϊκών πρωτεϊνών.
Όσο πιο άμεσα πάρουμε τα αναζωογονητικά μέτρα μετά την επιβάρυνση, τόσο πιο γρήγορα επέρχεται η ανάκαμψη και έτσι μπορείτε πιο γρήγορα να προχωρήσετε στην επόμενη άσκηση ή προπονητική ενότητα.
Υπάρχουν ριζικές διαφορές μεταξύ μιας προπόνησης και ενός αγώνα σε ότι αφορά την ένταση και την κατανάλωση ενέργειας και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε διαφορετικά.
Μέσα στο παιχνίδι ο παίκτης καταναλώνει μέσω των διαφόρων αντιδράσεων –όπως συναισθηματική, υψηλής συγκέντρωσης– πρόσθετη ενεργεία. Έτσι ο παίκτης που φορτώνεται συναισθηματικά εύκολα (π.χ. άγχος), μπορεί πριν από σημαντικά παιχνίδια να έχει πρόβλημα ύπνου. Αντιδράσεις, που πρέπει να λάβουμε υπόψη στον καταρτισμό του προγράμματος στον τομέα της αποφόρτισης.
Σε γενικές γραμμές ο χρόνος της «διαδικασίας επιστροφής» μετά από δυνατές πιέσεις και εντάσεις, διαρκούν πολύ περισσότερο από ότι μετά από μια συνηθισμένη προπόνηση.
Αναγέννηση – αποκατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους!
Αποφασιστικής σημασίας για τη διάρκεια της αναγέννησης είναι:
Η επιβάρυνση: Η προπόνηση του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να συγκριθεί με την προπόνηση ενός σφαιροβόλου…
Η διάρκεια της επιβάρυνσης: Όσο χρονικά μεγαλύτερη η επιβάρυνση, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι και η αποθεραπεία.
Η ένταση της άσκησης: Ιδιαίτερα οι μακράς διάρκειας και εντατικές προπονήσεις πρέπει να έχουν μεγαλύτερη αποθεραπεία.
Η φυσική κατάσταση: Όσο καλύτερη η φυσική κατάσταση ενός ποδοσφαιριστή, ιδίως η βασική αντοχή, τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψει.
Η ατομική ικανότητα για αποκατάσταση: Παρόμοια με την προσαρμοστικότητα, είναι δύσκολο να την κατατάξουμε στην προπόνηση.
Μέτρα για την αναγέννηση: Τα μέτρα πρέπει να είναι διαφορετικά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής αποθεραπείας.
Για το εβδομαδιαίο χρονοδιάγραμμα προπόνησης, σημαίνει ότι η διάρκεια της προπόνησης πρέπει να μειώνετε σταδιακά. Ειδικά όταν την προηγούμενη του αγώνα έχουμε προπόνηση, πρέπει να είναι έντονη, αλλά μικρής διάρκειας. Αυτό θα βοηθήσει την αναζωογόνηση του οργανισμού για το επερχόμενο παιχνίδι.
Ωστόσο, αν όλη η ομάδα, ή κάποιοι παίκτες, δείχνουν έντονα σημάδια κόπωσης, συνιστούμε μια προπόνηση αποθεραπείας – αναζωογόνησης μικρής διάρκειας (περίπου 60′).
Παρακάτω θα διαβάσετε για το περιεχόμενο μιας τέτοιας προπόνησης, ώστε οι παίκτες σας να μπορούν να δεχτούν την ανάλογη πίεση ξανά μετά από λίγες ημέρες.
Ενεργή αναγέννηση
Η διαφορά μεταξύ της ενεργητικής ή της παθητικής αναγέννησης διακρίνεται στα εξής: στην ενεργητική σημαίνει ότι ο παίκτης ενεργεί από μόνος του, ενώ στην παθητική έχουμε το «δεδομένο πακέτο».
Τα ενεργά μέτρα μπορούν, λόγω της εξάλειψης των «βλαβερών ρύπων» να καλυτερεύσουν την αναζωογόνηση έως και δεκατέσσερις φορές, ενώ όταν ενεργεί παθητικά, η καλυτέρευση είναι περίπου πέντε φορές.
Κρίσιμο για τον προπονητή είναι οι επιπτώσεις και πόσο καλά και εύκολα μπορούν να εφαρμοστούν τα ενεργητικά μέτρα αναζωογόνησης.
Εάν, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν διαθέσιμα ποδήλατα ή ποδήλατα-άσκησης, αυτή η παραλλαγή δεν είναι διαθέσιμη. Επιπλέον, η ποδηλασία είναι ουσιαστικά αδύνατη αμέσως μετά από ένα εκτός έδρας παιχνίδι. Και η κολύμβηση, χωρίς μια σχετικά γρήγορη και εύκολη προσβάσιμη πισίνα δεν είναι εφικτή.
Μια σχετική λίστα των καλύτερων δραστικών μέτρων αναζωογόνησης θα βρείτε παρακάτω.
Τζόκινγκ
Η πιο κοινή και απλή μορφή της ενεργητικής αναγέννησης είναι το τζόκινγκ. Αρκούν περίπου 15′ λεπτά με ένα καρδιακό σφυγμό 110-130 για μια ικανοποιητική αποθεραπεία.
Οι παίκτες θα πρέπει κατά τη διάρκεια του να έχουν τη δυνατότητα και την ελευθερία της κουβέντας. Τα στενά παπούτσια ποδοσφαίρου είναι ακατάλληλα, διότι εμποδίζουν τη βέλτιστη κυκλοφορία του αίματος. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ξυπόλυτοι στο γρασίδι!
Παρά το γεγονός ότι μετά από έναν αγώνα το τζόκινγκ γίνεται σχετικά εύκολα –διότι δεν απαιτεί ασυνήθιστες κινήσεις– πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν και το ότι μπορεί να επιβαρύνει τους ήδη κουρασμένους συνδέσμους και αρθρώσεις!
Την αποθεραπεία μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε ακόμα και το επόμενο πρωινό, μετά από το παιχνίδι.